Cukier waniliowy

Co tak naprawdę kupujemy?

 

Zbliżają się święta, więc i domowych wypieków będzie wiele. Czy zastanawialiście się jakie produkty kupujemy, czy na pewno są takie jak nam się wydaje?
Zapewne dla niektórych będzie dużym zaskoczeniem, że powszechnie znany i stosowany cukier waniliowy, tak naprawdę jest cukrem wanilinowym.

Wanilina to organiczny związek chemiczny, który nadaje wanilii aromat. Najczęściej jest pozyskiwana chemicznie, ze względu na obniżanie kosztów produkcji, dlatego też cukier wanilinowy jest tak tani w porównaniu do laski wanilii.

Wanilina może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie: może wywoływać podrażnienia skóry, zmiany pigmentacji, kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się także w rejestrze niebezpiecznych związków chemicznych NIH.

Zachęcam do zrobienia własnego cukru waniliowego! Do białego cukry wystarczy dodać trochę laski wanilii, a nasze ciasto będzie miało prawdziwy i zdrowy aromat wanilii!
Smacznego.