Catering dietetyczny


Dieta bezglutenowa

Gluten czyli białka zbóż: żyto, jęczmień, pszenica i owies., przeciwwskazany jest w celiakii oraz wszelkich formach alergii czy nietolerancji na gluten oraz polecana osobom z łuszczycą. Dieta bezglutenowa wskazana jest również dla dzieci z autyzmem i adhd.

Wbrew obecnej modzie, fakt że nie spożywamy glutenu wcale nie oznacza automatycznie, że dieta jest odchudzająca. To że chudniemy jest bardziej związane z tym, że zaczynamy zwracać uwagę na to co i ile spożywamy. Jest to już pierwszy poważny krok do zmiany nawyków żywieniowych i zdrowszego stylu życia. Aby łatwiej i szybciej wprowadzić zdrowe nawyki, można skorzystać z gotowych, smacznych i zdrowych propozycji posiłków na każdy dzień proponowanych przez catering.


Program bezglutenowy – przykładowy jadłospis

Podane ilości kalorii są wartościami przykładowymi. Na życzenie posiłek zostanie tak zbilansowany,
aby ilość zawartych w nim kalorii odpowiadała Twoim preferencjom.

Poniedziałek (1500 kcal)


Pierwsze Śniadanie

  • Gofry jaglane z musem owocowym

Drugie Śniadanie

  • Wafle ryżowe z gucamole i szynką parmeńską

Zupa

  • Zupa jarzynowa

Drugie danie

  • Zapiekanka ziemniaczana z indykiem i warzywami

Podwieczorek

  • Sałatka z ryżu ze świeżym ogórkiem i koperkiem

Kolacja

  • Penne bezglutenowe z łososiem cytrynowym i warzywami

Wtorek (1511 kcal)


Pierwsze Śniadanie

  • Pasta jajeczna z papryką i chlebem bezglutenowym
  • Winogrona

Drugie Śniadanie

  • Sałatka z przegrzebkami i dipem jogurtowym

Zupa

  • Zupa – kapuśniak z ziemniakami

Drugie DANIE

  • Cielęcina z kaszą gryczaną i sałatką z buraków

Podwieczorek

  • Sernik waniliowo-czekoladowy

kolacja

  • Burrito z tortillą bezglutenową

Środa (1508 kcal)


Pierwsze Śniadanie

  • Placki bananowe z migdałami i twarogiem

Drugie Śniadanie

  • Canelloni z cukinii z farszem z wołowiny

Zupa

  • Zupa pomidorowa z brązowym ryżem

Drugie danie

  • Polędwiczki wieprzowe z amarantusem i sałatką z pora

Podwieczorek

  • Hawajskie szaszłyki z jagnięciną

kolacja

  • Halibut pogrecku z ryżem

Czwartek (1478 kcal)


Pierwsze Śniadanie

  • Chleb bezglutenowy z szynką parmeńską
  • Jajkiem i pomidorem
  • Jabłko

Drugie Śniadanie

  • Twaróg waniliowy z owocami i waflami ryżowymi

Zupa

  • Zupa ogórkowa z kaszką jaglaną

Drugie Danie

  • Pierś z kaczki z batatami i sałatką z rukoli

Podwieczorek

  • Naleśniki gryczane ze szpinakiem i łososiem wędzonym

kolacja

  • Kotlet sojowy z puree z zielonego groszku

Piątek (1476 kcal)


Pierwsze Śniadanie

  • Kefir z płatkami kukurydzianymi
  • Banan

Drugie Śniadanie

  • Pasta z łososia z pomidorami i chlebem żytnim

Zupa

  • Zupa marchewkowa z curry

Drugie danie

  • Dorsz z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową

Podwieczorek

  • Szarlotka bezglutenowa

kolacja

  • Gołąbki warzywne z kaszą z ryżem w sosie śmietanowym


malgorzataszypnicka

Jadłospis sporządziła

mgr Małgorzata Szypnicka ? dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.



Masz wątpliwości? Potrzebujesz informacji?

Zamów kontakt! Zostaw nam swój numer telefonu, a my skontaktujemy się z Tobą najszybciej jak to tylko możliwe.