Catering dietetyczny


Dieta dla aktywnych

Program wysokoenergetyczny dla osób trenujących, które chcą pomóc sobie w kształtowaniu sylwetki odpowiednią dietą. Charakteryzuje się posiłkami o zwiększonej ilości węglowodanów złożonych i białka zwierzęcego pochodzącego z chudego mięsa. Ilość białka i węglowodanów odpowiednio zbilansowana w diecie, wspomaga budowę tkanki mięśniowej i za pośrednictwem zapasów glikogenu tworzy energię niezbędną przy aktywności fizycznej.


Program dla aktywnych – przykładowy jadłospis

Podane ilości kalorii są wartościami przykładowymi. Na życzenie posiłek zostanie tak zbilansowany,
aby ilość zawartych w nim kalorii odpowiadała Twoim preferencjom.

Poniedziałek (2032 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Omlet owsiany z musem truskawkowym

Drugie
Śniadanie

  • Twarożek wiosenny z chlebem żytnim

Zupa

  • Zupa ? krem brokułowy

Drugie
danie

  • Łosoś w sosie pomarańczowym z brązowym ryżem i rukolą

Podwieczorek

  • Sałatka z selera z szynką drobiową i ananasem z grzankami razowymi

kolacja

  • Roladki drobiowe ze szpinakiem, pestkami dyni i makaronem pełnoziarnistym

Wtorek (2074 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Jogurt naturalny z owocami suszonymi
  • Wafle ryżowe

Drugie
Śniadanie

  • Łosoś wędzony z serem kozim, rukolą i ryżem basmati

Zupa

  • Zupa z cukinii z brązowym ryżem

Drugie
DANIE

  • Wołowina z kaszą gryczaną i buraczkami z jabłkiem

Podwieczorek

  • Piernikowy naleśnik gryczany z jabłkiem i dipem jogurtowym

kolacja

  • Kus-kus z glillowanymi warzywami i piersią z kurczaka

Środa (1975 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Pasta jajeczna z papryką i chlebem orkiszowym
  • Pomarańcza

Drugie
Śniadanie

  • Tortilla pełnoziarnista z indykiem i warzywami

Zupa

  • Zupa jarzynowa

Drugie
danie

  • Filet z dorsza z puree ziemniaczanym i groszkiem cukrowym

Podwieczorek

  • Sałatka z ryżu basmati z szynką drobiową i ananasem

kolacja

  • Polędwiczki wieprzowe z kaszą gryczaną i sałatką ogórków kiszonych

Czwartek (2054 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Sałatka z owoców tropikalnych z jogurtem naturalnym
  • Musli wielozbożowe z orzechami

Drugie
Śniadanie

  • Sałatka z tuńczyka z papryką i rzodkiewką
  • Chleb razowy

Zupa

  • Zupa ? krem pieczarkowy

Drugie
Danie

  • Pierś z kaczki z batatami i sałatką z rukoli

Podwieczorek

  • Bruschetta z salsą pomidorową i szynką parmeńską

kolacja

  • Penne razowe z kurczakiem i sałatką z selera

Piątek (2015 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Melonowy sernik z kaszą jaglaną

Drugie
Śniadanie

  • Pasta z makreli z pomidorami i chlebem żytnim

Zupa

  • Zupa ? barszcz czerwony z łazankami pełnoziarnistymi

Drugie
danie

  • Pieczona papryka z farszem rybnym i kuskusem

Podwieczorek

  • Krewetki w sosie cytrynowo-miodowym z migdałami
  • Wafel ryżowy

kolacja

  • Tarta orkiszowa ze szpinakiem, pestkami słonecznika i serem pleśniowym


malgorzataszypnicka

Jadłospis sporządziła

mgr Małgorzata Szypnicka ? dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.



Masz wątpliwości? Potrzebujesz informacji?

Zamów kontakt! Zostaw nam swój numer telefonu,
a my skontaktujemy się z Tobą najszybciej jak to tylko możliwe.