Dieta dla seniora.


Catering dla seniora

Organizm osób starszych pracuje coraz wolniej dlatego odpowiednio zbilansowana dieta powinna zaspokajać specyficzne potrzeby seniorów. Osoby w podeszłym wieku muszą zadbać o właściwą dla nich dietę uwzględniającą zmiany układu pokarmowego. Braki w odżywianiu mogą spowodować pogorszenie samopoczucia oraz liczne dolegliwości. Dieta dla seniora bogata jest w pełnowartościowe białko oraz witaminy.


Program dla seniora – przykładowy jadłospis

Podane ilości kalorii są wartościami przykładowymi. Na życzenie posiłek zostanie tak zbilansowany,
aby ilość zawartych w nim kalorii odpowiadała Twoim preferencjom.

Poniedziałek (1600 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Jogurt naturalny z płatkami owsianymi i świeżymi owocami

Drugie
Śniadanie

  • Twarożek wiosenny z chlebem żytnim

Zupa

  • Zupa ? krem marchewkowy

Drugie
danie

  • Roladki drobiowe ze szpinakiem, pestkami dyni i makaronem pełnoziarnistym

Podwieczorek

  • Sałatka z selera z ananasem i z grzankami razowymi

kolacja

  • Pieczony łosoś z risotto z curry i rukolą

Wtorek (1594 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Omlet z warzywami i serem pleśniowym

Drugie
Śniadanie

  • Placki jaglane z jogurtowym dipem owocowym

Zupa

  • Zupa z cukinii z brązowym ryżem

Drugie
DANIE

  • Cielęcina z kaszą gryczaną i buraczkami z jabłkiem

Podwieczorek

  • Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami

kolacja

  • Kus-kus z glillowanymi warzywami i piersią z kurczaka

Środa (1612 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Kasza manna z sokiem malinowym

Drugie
Śniadanie

  • Sałatka z makrelą wędzoną

Drugie
danie

  • Filet z dorsza z ryżem jaśminowym i surówką z kiszonej kapusty

Zupa

  • Zupa z cieciorki

Podwieczorek

  • Naleśniki gryczane z białym serem i jabłkami

kolacja

  • Gulasz z indyka z warzywam i z kaszą jęczmienną

Czwartek (1567 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Truskawkowy sernik z kaszą jaglaną

Drugie
Śniadanie

  • Omlet z warzywami

Zupa

  • Zupa pomidorowa z grzankami

Drugie
Danie

  • Pierś z perliczki z puree i sałatką z roszponki

Podwieczorek

  • Sałatka jarzynowa, szynka drobiowa

kolacja

  • Penne razowe z halibutem i sałatką z suszonymi pomidorami

Piątek (1608 kcal)


Pierwsze
Śniadanie

  • Pasta jajeczna z papryką i chlebem orkiszowym

Drugie
Śniadanie

  • Shake bananowy z amarantusem

Zupa

  • Zupa rosół z makaronem jajecznym

Drugie
danie

  • Cukinia nadziewana serem kozim i kuskusem

Podwieczorek

  • Budyń czekoladowy z mandarynkami

kolacja

  • Pulpety z soczewicy z grillowanymi warzywami


malgorzataszypnicka

Jadłospis sporządziła

mgr Małgorzata Szypnicka ? dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.



Masz wątpliwości? Potrzebujesz informacji?

Zamów kontakt! Zostaw nam swój numer telefonu,
a my skontaktujemy się z Tobą najszybciej jak to tylko możliwe.