Humus

Co to takiego?

 

Humus to mieszanina gotowanej, zmiażdżonej ciecierzycy oraz oliwy z oliwek i wieloma ciekawymi dodatkami. Jest wiele sposób na serwowanie humusu, najbardziej popularna wersja to pasta do domowego chleba lub dip do warzyw surowych.

Posiada wiele cennych właściwości, jest przede wszystkim dobrym źródłem białka, szczególnie w diecie wegetariańskiej. Zawiera też dużo żelaza oraz witaminy C, która jednocześnie poprawia wchłanianie zawartego żelaza oraz kwasu foliowego. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia, poprawiając naszą kondycję umysłową każdego dnia.

Ze względu na swoje właściwości jest tez polecany w diecie dzieci, jako dobre źródło białka zamiast mięsa. Wiele ciekawych przepisów oferowanych jest przez catering przedszkolny, który zawsze dostosowuje się do potrzeb najmłodszych, dostarczając niezbędne składniki odżywcze w zdrowej diecie dla dzieci.