Jajka ? białko czy żółtko?

Białko jajka jest w pełni wykorzystywane przez nasz organizm do budowy mięśni, kości i narządów, konieczne przy oparzeniach czy złamaniach. Nie zawiera cholesterolu, więc osoby z miażdżycą mogą spokojnie jeść białko jajka na święta i nie obawiać się o wyniki badań. Żółtko natomiast zawiera cholesterol, dlatego też osoby z chorobami serca mogą spożyć do 2 jajek na tydzień. Jednak z drugiej strony żółtko dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.

Dla zachowania zdrowej diety zaleca się 1-2 jajka tygodniowo, z dodatkiem warzyw, które to zawierają dużo witamin przeciwutleniających, zdrowych dla serca. Warto dodać, iż catering dietetyczny przygotowuje wiele ciekawych potraw z jajek, nie tylko kurzych, ale również przepiórczych bogatych w składniki mineralne i witaminy.