Kapsaicyna na odchudzanie?

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, odpowiada za ostry i piekący smak papryczki chilli. Działa na receptory bólu, czyli bezpośrednio na receptory układu nerwowego, stąd też odczuwamy ból i uczucie gorąca. Aby zneutralizować te objawy najlepiej spożyć jogurt lub kefir.

Posiada również właściwości przeciw utleniające, zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia skóry i organizmu a także do powstawania nowotworów.

Kapsaicyna nie posiada, wbrew reklamowanym suplementom, właściwości spalających tkankę tłuszczową, a co za tym idzie, nie przyspiesza odchudzania. Stosując takie preparaty można doprowadzić do zwiększenia produkcji soku żołądkowego a w konsekwencji do powstania zgagi lub refluksu oraz przyspieszyć perystaltykę jelit (biegunki). W celu skutecznego odchudzania skorzystaj z wygodnych diet z dowozem, oferowanych przez catering dietetyczny oraz porady dietetyka.