Pęczak

Pęczak jest kaszą trochę zapomnianą i niedocenianą w ostatnich czasach, a szkoda. Kaszę ta jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji od ryżu czy tak popularnego obecnie kuskusu. Świetnie nadaje się do zup, sosów i sałatek. Jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika. Bogactwo witamin i minerałów jest zaskakująca możecie przejrzeć listę pod artykułem.

Dla wielu osób ważnym pytaniem jest czy jęczmień zawiera gluten ? tak zawiera, osoby uczulone na gluten nie mogą go jeść.

Osoby nie mające alergii na gluten zachęcam do jedzenia pęczaku ponieważ wzmacnia on śledzionę, trzustkę, żołądek i jelita. Korzystnie wpływa na pęcherzyk żółciowy i wzmacnia układ nerwowy. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Wzmacnia serce, a zwarty w nim błonnik rozpuszczalny obniża cholesterol. Poprawia kondycję psychiczną a więc idealna kasza dla osób muszących sobie radzić ze stresem.

 

Wartości odżywcze 100g ugotowanej kaszy pęczak:

Węglowodany: 22.18 g
Błonnik: 1.07 g
Woda: 75.64 g
Wapń: 6.19 mg
Żelazo: 0.82 mg
Magnez: 10.22 mg
Fosfor: 36.07 mg
Potas: 61.77 mg
Sód: 1.36 mg
Cynk: 0.29 mg
Miedź: 0.04 mg
Mangan: 0.12 mg
Selen: 7.01 mcg
Witamina e: 0.15 mg
Witamina b2: 0.02 mg
Witamina b3: 0.80 mg
Witamina b5: 0.11 mg
Witamina b6: 0.09 mg
Popiół: 0.22 g
Folate, total: 10.78 mcg
Kwas foliowy: 13.05 mcg_DFE
Indeks glikemiczny: 45.00
Kalorie [kcal]: 97.00 kcal
Białko: 1.56 g
Tryptofan: 0.02 g
Treonina: 0.05 g
Izoleucyna: 0.06 g
Leucyna: 0.11 g
Lizyna: 0.05 g
Metionina: 0.03 g
Fenyloalanina: 0.08 g
Walina: 0.09 g
Tyrozyna: 0.06 g
Histydyna: 0.03 g
Arginina: 0.06 g
Cystyna: 0.04 g
Seryna: 0.07 g
Alanina: 0.06 g
Glicyna: 0.06 g
Kwas glutaminowy: 0.44 g
Prolina: 0.18 g
Kwas asparaginowy: 0.08 g
Tłuszcze: 0.62 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0.11 g
16:0:0.11 g
18:0:0.00 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0.05 g
Kwasy tłuszczowe omega-9: 0.05
Kwas oleinowy 18:1 (n-9): 0.05 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0.29 g
18:2 niezróżnicowanych: 0.26 g
18:3 niezróżnicowanych: 0.03 g