Porady dietetyka

malgorzataszypnicka

Poznaj naszego dietetyka

mgr Małgorzata Szypnicka – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Posiadam wieloletnią praktykę w poradnictwie dietetycznym. Dietetykę traktuję jako naukę ścisłą, opartą na medycynie, która jednak musi bezwzględnie być dopasowana do indywidualnych potrzeb klienta.

 

Specjalizuję się w cukrzycy oraz posiadam długoletnie doświadczenie w pracy z otyłością. Jestem autorką wielu publikacji medycznych oraz laureatka międzynarodowych kongresów medycznych i dietetycznych. Jestem członkinią Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/EFAD.

 

W My Space Catering prowadzę konsultacje przekazując wiedzę merytoryczną, praktyczną oraz psychologiczne aspekty edukacji dietetycznej, dzięki czemu proponowany przeze mnie program żywieniowy prowadzi do oczekiwanych rezultatów. Ponadto stale nadzoruję proces przygotowywania posiłków przez naszych kucharzy tak aby to co Państwo jecie było nie tylko zdrowe, smaczne i odżywcze ale także lekkie i dietetyczne.

 

Zdaj się na profesjonalistów i skutecznie zmieniaj swój styl życia!

Artykuły:

  • Sortuj:
  • Wszystkie
  • Catering Warszawa
  • Dieta indywidualna
  • Przyprawy
  • Zdrowa dieta
  • Żywienie

Pęczak

Pęczak jest kaszą trochę zapomnianą i niedocenianą w ostatnich czasach, a szkoda. Kaszę ta jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji od ryżu czy tak popularnego obecnie kuskusu. Świetnie nadaje się do zup, sosów i sałatek. Jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika. Bogactwo witamin...

Jakie właściwości lecznicze ma kolendra?

Kolendra najczęściej jest nam znana jako składnik przyprawy curry, jednak posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.Ziele kolendry jest bogate w antyoksydanty (witaminę C, E, b-karoten) oraz minerały (wapń, sód, potas). Liście kolendry mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Olejki zawarte w kolendrze nadają jej właściwości antyseptyczne...

Truskawki – smaczne i zdrowe

Truskawki są nie tylko smaczne, ale również posiadają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawierają przede wszystkim dużo witamin przeciwutleniających, zdrowych dla serca i hamujące procesy starzenia się. Bogate w witaminą C, zwiększa odporność oraz przyswajanie żelaza.   Poleca się je także reumatykom, w przypadku chorób wątroby,serca czy...

Kaloryczność jadłospisów

  1. Standardowa poniedziałek 1797 kcal wtorek 1794 kcal środa 1797 kcal czwartek 1813 kcal piątek 1814 kcal   2. Bezmleczna Diety eliminacyjne, które są jedyną formą leczenia alergii na białka mleka, cukier-laktozę oraz białka jaja kurzego. Diety te są dla alergików bardzo ważne, gdyż nie tylko likwidują objawy alergii, lecz także pozwalają dzieciom z...

Ostropest

Zbawienie dla wątroby?   Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, zawiera sylimarynę, która chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne. Ostropest stosowany jest przy uszkodzeniach wątroby i nerek, w wyniku działania różnych toksycznych substancji, m.in.: toksyna muchomora sromotnikowego, pestycydy, alkohol. Dzięki swojemu działaniu przyśpiesza ich usuwanie...

Humus

Co to takiego?   Humus to mieszanina gotowanej, zmiażdżonej ciecierzycy oraz oliwy z oliwek i wieloma ciekawymi dodatkami. Jest wiele sposób na serwowanie humusu, najbardziej popularna wersja to pasta do domowego chleba lub dip do warzyw surowych. Posiada wiele cennych właściwości, jest przede wszystkim dobrym źródłem białka, szczególnie w diecie wegetariańskiej....

Kapsaicyna na odchudzanie?

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, odpowiada za ostry i piekący smak papryczki chilli. Działa na receptory bólu, czyli bezpośrednio na receptory układu nerwowego, stąd też odczuwamy ból i uczucie gorąca. Aby zneutralizować te objawy najlepiej spożyć jogurt lub kefir. Posiada również właściwości przeciw utleniające, zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych...

Jajka ? białko czy żółtko?

Białko jajka jest w pełni wykorzystywane przez nasz organizm do budowy mięśni, kości i narządów, konieczne przy oparzeniach czy złamaniach. Nie zawiera cholesterolu, więc osoby z miażdżycą mogą spokojnie jeść białko jajka na święta i nie obawiać się o wyniki badań. Żółtko natomiast zawiera cholesterol, dlatego też osoby...

Anyż ? przyprawa czy zdrowie?

Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdy), jak i nasiona w nich zawarte, które są jednak mniej aromatyczne niż pozostałe części owocu. Anyż ma intensywny, słodko-korzenny smak. Dodany w niewielkiej ilości uszlachetnia i podnosi smak potraw. W kuchni może być wykorzystywany do potraw słodko ? kwaśnych, sosów oraz deserów i...

Cukier waniliowy

Co tak naprawdę kupujemy?   Zbliżają się święta, więc i domowych wypieków będzie wiele. Czy zastanawialiście się jakie produkty kupujemy, czy na pewno są takie jak nam się wydaje? Zapewne dla niektórych będzie dużym zaskoczeniem, że powszechnie znany i stosowany cukier waniliowy, tak naprawdę jest cukrem wanilinowym. Wanilina to...