Catering dla przedszkoli


Catering bezglutenowy z deserem

Gluten czyli białka zbóż: żyto, jęczmień, pszenica i owies., przeciwwskazany jest w celiakii oraz wszelkich formach alergii czy nietolerancji na gluten oraz polecana osobom z łuszczycą. Dieta bezglutenowa wskazana jest również dla dzieci z autyzmem i adhd.

Wbrew obecnej modzie, fakt że nie spożywamy glutenu wcale nie oznacza automatycznie, że dieta jest odchudzająca. To że chudniemy jest bardziej związane z tym, że zaczynamy zwracać uwagę na to co i ile spożywamy. Jest to już pierwszy poważny krok do zmiany nawyków żywieniowych i zdrowszego stylu życia. Aby łatwiej i szybciej wprowadzić zdrowe nawyki, można skorzystać z gotowych, smacznych i zdrowych propozycji posiłków na każdy dzień proponowanych przez catering.


Program bezglutenowy z deserem – przykładowy jadłospis

Poniedziałek (1156 kcal)

Śniadanie

  • Chleb bezglutenowy z masłem, ser biały lub dżem morelowy
  • Rzodkiewki
  • Herbata Rooibos

Zupa

  • Rosół z makaronem bezglutenowym

Drugie Danie

  • Gulasz drobiowy z warzywami i kaszą jaglaną
  • Lemoniada cytrynowa z miętą

Deser

  • Gruszka

Podwieczorek

  • Budyń waniliowy bezglutenowy
  • Herbata z dzikiej róży

Wtorek (1178 kcal)

Śniadanie

  • Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem
  • Chleb bezglutenowy z masłem
  • Ser żółty
  • Pomidor
  • Herbata rooibos

Zupa

  • Barszcz ukraiński z ziemniakami

Drugie Danie

  • Cielęcina z kaszą gryczaną i sałatką
  • Kompot z jabłek i rabarbaru

Deser

  • Banan

Podwieczorek

  • Galaretka owocowa z kiwi
  • Herbata z sokiem malinowym

Środa (1153 kcal)

Śniadanie

  • Płatki kukurydziane na mleku 2%
  • Chleb bezglutenowy z masłem
  • Szynka
  • Ogórek
  • Herbata owocowa

Zupa

  • Pieczarkowa z makaronem bezglutenowym

Drugie Danie

  • Kotlet mielony
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków
  • Marchewka z groszkiem
  • Kompot z truskawek

Deser

  • Pomarańcza

Podwieczorek

  • Kisiel malinowy
  • Herbata z miodem i cytryną

Czwartek (1157 kcal)

Śniadanie

  • Chleb bezglutenowy z masłem
  • Kiełbasa krakowska
  • Serek topiony
  • Pomidor
  • Herbata rooibos

Zupa

  • Krupnik z ryżem

Drugie Danie

  • Polędwiczki wieprzowe z amarantusem i sałatką z buraków
  • Lemoniada cytrynowa z miętą

Deser

  • Jabłko

Podwieczorek

  • Panna cotta bezglutenowa
  • Herbata owocowa

Piątek (1163 kcal)

Śniadanie

  • Płatki ryżowe na mleku 2%
  • Chleb bezglutenowy
  • Pasta z makreli
  • Ogórek kiszony
  • Herbata z miodem i cytryną

Zupa

  • Jarzynowa z ziemniakami

Drugie Danie

  • Filet z dorsza z ryżem i fasolką szparagową
  • Kompot z jabłek i rabarbaru

Deser

  • Winogrona białe

Podwieczorek

  • Galaretka z truskawkami
  • Herbata rooibos

malgorzataszypnicka

Jadłospis sporządziła

mgr Małgorzata Szypnicka ? dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.



Masz wątpliwości? Potrzebujesz informacji?

Zamów kontakt! Zostaw nam swój numer telefonu, a my skontaktujemy się z Tobą najszybciej jak to tylko możliwe.