Catering dla przedszkoli


Catering bezglutenowy

Gluten czyli białka zbóż: żyto, jęczmień, pszenica i owies., przeciwwskazany jest w celiakii oraz wszelkich formach alergii czy nietolerancji na gluten oraz polecana osobom z łuszczycą. Dieta bezglutenowa wskazana jest również dla dzieci z autyzmem i adhd.

Wbrew obecnej modzie, fakt że nie spożywamy glutenu wcale nie oznacza automatycznie, że dieta jest odchudzająca. To że chudniemy jest bardziej związane z tym, że zaczynamy zwracać uwagę na to co i ile spożywamy. Jest to już pierwszy poważny krok do zmiany nawyków żywieniowych i zdrowszego stylu życia. Aby łatwiej i szybciej wprowadzić zdrowe nawyki, można skorzystać z gotowych, smacznych i zdrowych propozycji posiłków na każdy dzień proponowanych przez catering.


Program bezglutenowy – przykładowy jadłospis

Poniedziałek (1105 kcal)

Śniadanie

  • Chleb bezglutenowy z masłem
  • Ser biały lub dżem morelowy
  • Kiełbasa krakowska
  • Rzodkiewki
  • Herbata rooibos

Zupa

  • Ogórkowa z ziemniakami

Drugie Danie

  • Spaghetti bolognese z makaronem bezglutenowym
  • Lemoniada cytrynowa z miętą

Podwieczorek

  • Budyń waniliowy bezglutenowy
  • Herbata z dzikiej róży

Wtorek (1116 kcal)

Śniadanie

  • Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem
  • Chleb bezglutenowy z masłem
  • Ser żółty
  • Pomidor
  • Herbata rooibos

Zupa

  • Barszcz ukraiński z ziemniakami

Drugie Danie

  • Klopsiki z indyka w sosie koperkowym z kaszą gryczaną i buraczkami
  • Kompot z jabłek i rabarbaru

Podwieczorek

  • Jogurt naturalny
  • Banan
  • Herbata owocowa

Środa (1098 kcal)

Śniadanie

  • Płatki kukurydziane na mleku 2%
  • Chleb bezglutenowy z masłem
  • Szynka
  • Ogórek
  • Herbata owocowa

Zupa

  • Pieczarkowa z makaronem bezglutenowym

Drugie Danie

  • Pieczone udka z kurczaka z ananasem i warzywami
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków
  • Kompot z truskawek

Podwieczorek

  • Kisiel malinowy
  • Jabłko
  • Herbata z miodem i cytryną

Czwartek (1104 kcal)

Śniadanie

  • Chleb bezglutenowy z masłem
  • Kiełbasa krakowska
  • Serek topiony
  • Pomidor
  • Herbata rooibos

Zupa

  • Krupnik z ryżem

Drugie Danie

  • Naleśniki bezglutenowe z powidłami śliwkowymi
  • Lemoniada cytrynowa z miętą

Podwieczorek

  • Panna cotta bezglutenowa
  • Mandarynka
  • Herbata owocowa

Piątek (1097 kcal)

Śniadanie

  • Płatki ryżowe na mleku 2%
  • Chleb bezglutenowy
  • Pasta z makreli
  • Ogórek kiszony
  • Herbata z miodem i cytryną

Zupa

  • Jarzynowa z ziemniakami

Drugie Danie

  • Filet z dorsza z ryżem i fasolką szparagową
  • Kompot z jabłek i rabarbaru

Podwieczorek

  • Galaretka z truskawkami
  • Herbata rooibos

malgorzataszypnicka

Jadłospis sporządziła

mgr Małgorzata Szypnicka ? dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.



Masz wątpliwości? Potrzebujesz informacji?

Zamów kontakt! Zostaw nam swój numer telefonu, a my skontaktujemy się z Tobą najszybciej jak to tylko możliwe.