Catering dla szkół


Catering szkolny bezglutenowy

Gluten czyli białka zbóż: żyto, jęczmień, pszenica i owies., przeciwwskazany jest w celiakii oraz wszelkich formach alergii czy nietolerancji na gluten oraz polecana osobom z łuszczycą. Dieta bezglutenowa wskazana jest również dla dzieci z autyzmem i adhd.

Wbrew obecnej modzie, fakt że nie spożywamy glutenu wcale nie oznacza automatycznie, że dieta jest odchudzająca. To że chudniemy jest bardziej związane z tym, że zaczynamy zwracać uwagę na to co i ile spożywamy. Jest to już pierwszy poważny krok do zmiany nawyków żywieniowych i zdrowszego stylu życia. Aby łatwiej i szybciej wprowadzić zdrowe nawyki, można skorzystać z gotowych, smacznych i zdrowych propozycji posiłków na każdy dzień proponowanych przez catering.


Program bezglutenowy – przykładowy jadłospis

Poniedziałek (612 kcal)


Zupa

  • Pomidorowa z makaronem bezglutenowym

Drugie Danie

  • Filet z indyka z brązowym ryżem i surówką z pora

Wtorek (599 kcal)


Zupa

  • Barszcz ukraiński z ziemniakami

Drugie Danie

  • Jagnięcina z kaszą gryczaną
  • Sałatka z pora

Środa (595 kcal)


Zupa

  • Pieczarkowa z makaronem bezglutenowym

Drugie Danie

  • Szaszłyki z indyka z ananasem i warzywami
  • Tłuczone ziemniaki

Czwartek (605 kcal)


Zupa

  • Krupnik z ryżem

Drugie Danie

  • Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym bezglutenowym z warzywami grillowanymi i ryżem

Piątek (593 kcal)


Zupa

  • Jarzynowa z ziemniakami

Drugie Danie

  • Filet z morszczuka z pieczonymi talarkami ziemniaczanymi i fasolką szparagową

malgorzataszypnicka

Jadłospis sporządziła

mgr Małgorzata Szypnicka ? dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.



Masz wątpliwości? Potrzebujesz informacji?

Zamów kontakt! Zostaw nam swój numer telefonu, a my skontaktujemy się z Tobą najszybciej jak to tylko możliwe.