Catering dla szkół


Catering szkolny bezmleczny
i bezjajeczny

Dieta bezmleczna i bezjajeczna jest zalecana przede wszystkim dla alergików. Często też jest stosowana przez osoby mające nadwagę, ponieważ otyłość może być także wynikiem nietolerancji ukrytej. Wyeliminowanie nabiału nawet przez osoby zdrowe będzie wspomagać odchudzanie przyśpieszając metabolizm. Dietę tego typu powinny też stosować osoby chore na PCOS (zespół policystycznych jajników na które cierpi około 12 procent młodych kobiet). Eliminacja tych produktów wspomaga leczenie.


Program bezmleczny i bezjajeczny – przykładowy jadłospis

Poniedziałek (606 kcal)


Zupa

  • Pomidorowa z makaronem bezjajecznym

Drugie Danie

  • Grillowana pierś z kurczaka z brązowym ryżem i surówką z pora

Wtorek (598 kcal)


Zupa

  • Zupa z cukinii z ryżem

Drugie Danie

  • Cielęcina z kaszą gryczaną i sałatką

Środa (595 kcal)


Zupa

  • Krem z selera

Drugie Danie

  • Szaszłyki z indyka z ananasem i warzywami
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków

Czwartek (605 kcal)


Zupa

  • Krupnik

Drugie Danie

  • Polędwiczki wieprzowe z warzywami orientalnymi i ryżem

Piątek (593 kcal)


Zupa

  • Jarzynowa

Drugie Danie

  • Filet z dorsza z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową


malgorzataszypnicka

Jadłospis sporządziła

mgr Małgorzata Szypnicka ? dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.



Masz wątpliwości? Potrzebujesz informacji?

Zamów kontakt! Zostaw nam swój numer telefonu, a my skontaktujemy się z Tobą najszybciej jak to tylko możliwe.