Sól – wskazana dla sportowców, ale nie dla dzieci
Sól, czyli chlorek sodu reguluje poziom płynów komórkowych. Sód odpowiada za absorbcję substancji odżywczych z jelita, a także umożliwia skurcz mięśni. Jego nadmiar jest szkodliwy i może powodować nadciśnienie, choroby serca, zawał.
Ile soli można spożywać?
Czasem sobie nie zdajemy sprawy, że sól jest zawarta w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza tych przetworzonych tj.: wędliny, pieczywo, dania instant, sosy, fast food , słodycze. Według wskazań ZDS (Zalecanego Dziennego Spożycia) dozwolona porcja wynosi 6 g soli w ciągu doby. Jednak powinniśmy ograniczyć spożycie soli do 4 g, aby zachować bilans płynów w organizmie ? ze względu na zachowanie równowagi sodowo-potasowej. Nadmiar soli powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co wiąże się zwłaszcza u kobiet z powstaniem tzw. cellulitu wodnego. Sportowcy oraz osoby, które ćwiczą bardzo intensywnie nie powinny unikać soli, ze względu na duży ubytek elektrolitów z potem. Polecam zamiast zwykłej soli kuchennej używać soli morskiej, która ma mniejszą zawartość sodu, mocniejszy smak oraz zawiera więcej składników mineralnych.
Tak samo nadmiar jak i niedobór soli mogą być groźne dla zdrowia ? serca i mięśni!
