Modna dieta.
Ostatnio zapanowała ?moda? na dietę bezglutenową. Ale czy każdy powinien rezygnować z glutenu?
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteiny i gliadyny. Dzięki nim ciasto na chleb lub naleśniki jest kleiste i ciągnące. Gluten zawierają przede wszystkim produkty zbożowe: pszenica, żyto, owies, orkisz i jęczmień. W swoim składzie mają go również produkty przetworzone jak wędliny, słodycze, dania gotowe, mrożonki itd. Osoby z celiakią muszą bezwzględnie zwracać uwagę na zawartość glutenu. Bezpieczne są dla nich produkty oznaczone przekreślonym kłosem.
W przypadku niektórych chorób autoimmunologicznych, reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy typu I oraz choroby Hashimoto zaleca się wyeliminowanie glutenu z diety. Wykluczenie tego składnika może nieść wiele korzyści w tym nawet utratę wagi. Jednak do tej pory nie ma żadnych badań potwierdzających, że dieta bezglutenowa wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej przy braku alergii czy celiakii. Prawdopodobnie osoby zdrowe nie odczują korzyści z jej zastosowania. Warto podkreślić, że produkty bezglutenowe nie zawsze są zdrowsze od tych konwencjonalnych. Jeśli więc nie ma medycznych wskazań do tego rodzaju diety, nie musimy obawiać się produktów zawierających gluten.
