Czas na rzeżuchę!
Rzeżucha nie tylko atrakcyjnie i smacznie wygląda na świątecznym stole czy w koszyczku wielkanocnym, ma też wiele cennych właściwości.
Zawiera dużą dawkę witaminy C ? dzięki czemu wspomaga nasz układ odpornościowy oraz zwiększa wytwarzanie kolagenu, który korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Działa przeciwstresowo i poprawia krążenie dzięki dużej zawartości magnezu i witaminy B6.Jest również bogatym źródłem jodu, który wskazany jest szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
Chroni także nasze oczy prze szkodliwym promieniowanie UV dzięki zawartości witaminy A oraz naturalnego barwnika luteiny.
Osoby z cukrzycą powinny sięgać po rzeżuchę, ze względu na cenny chrom, który współdziała z insuliną w regulowaniu poziomu glukozy we krwi.
Rzeżucha jest dobra dla każdego z nas, jest zdrowa i atrakcyjnie wygląda na kanapce. Dlatego warto hodować w domu rzeżuchę, nie tylko na święta ale cieszyć się jej walorami przez cały rok!
